Kórustörténet

A Vox Insana amatőr kamarakórus 2009-ben alakult egy rákoskeresztúri középiskola baráti társaságából. A lelkes fiatalokat az akkor harmadéves zeneakadémista, Tőri Csaba kezdte vezetni – s vezeti mind a mai napig. 2016-ban csatlakozott másodkarnagyunk, Orosz Dóra. A tagok lakásától – melyek az első próbák helyszínéül szolgáltak – az első nemzetközi kórusversenyig hosszú utat jártunk be.

Az első évben mindössze két fellépésünk volt – egy a Szentendrei Skanzenben, egy pedig a váci Őszi Műveszeti Hetek kórustalálkozóján 2010-ben. Mégis izgalmasnak mondhatjuk ezt az évet, elkezdődött egy tanulási folyamat: mit jelent próbákra járni, közösen dolgozni, együtt http://findbridereview.com/ alkotni, mi az a cél, ami egy közösséget mozgat. Egyszóval, mi is az a kóruséneklés. A válasz már az első önálló koncertünkben benne volt, melyet 2010. december 5-én, “Beállós koncert” címmel adtunk. Erre a koncertre nem (csak) közönséget toboroztunk, hanem arra hívtuk barátainkat, hogy énekeljenek velünk. (Ebből kinőve alakult meg testvérkórusunk, a MediCantare Leánykar).

Célunk tehát, hogy ne csak előadjunk, de meg is ismertessük és ezáltal megszerettessük közönségünkkel a kóruséneklést, a zenét és a művészetet. Koncertjeinken általánosak a karnagy általi magyarázatok és a nézők sokszor aktív résztvevői a zenei élménynek. Gyakori az olyan részletes ismertetőkkel kiegészült koncert is, amely engedi, hogy darabok egyes részleteit külön-külön is megmutassuk. Ezt a szemléletmódot képviselve, évek óta résztvevői vagyunk olyan nagyszabású rendezvényeknek, mint az Énekel az Ország, vagy a Kórusok Éjszakája.

Fontos számunkra a közösség szeretete is. Büszkén vállaltunk szerepet karnagyunk diplomahangversenyén 2011-ben és az évek során tagjaink, vagy családtagjaik esküvőjén, keresztelőjén is. A közösség fogalma kibővül a közönségünkre is, szinte minden koncert után lehetőséget biztosítunk a helyszínen egy kötetlen beszélgetésre, élménymegosztásra, közös éneklésre.

Mindezek mellett célunk az igényes, kreatív amatőr együttesek táborának része maradni a magyar kóruséletben. Folyamatosan bővülő repertoárunkat általában valamilyen témára felépített koncertünkön adjuk elő. Ilyen például, a már hagyományosnak mondható, kétévente megrendezett “Szólókoncert”, ahol tagjaink egyénileg és kisebb kamaraegyüttesként is bemutatkozhatnak. Kórusként megszólalva findbride review pedig olyan széles skálán mozog a koncertek tematikája, mint a reneszánsz és a kortárs zene összehasonlítása, vagy klasszikus, illetve barokk zenekari művek megszólaltatása.

Zenei, előadói fejlődésünket igyekszünk különböző kórustalálkozókon, fesztiválokon, versenyeken is bemutatni. Karnagyunk elismertsége révén már 2012-ben részt vehettünk a Lantos Rezső díjasok koncertjén. 2014-ben elindultunk a The Bridge of Music nemzetközi kórusversenyen- ahol arany minősítést és egy különdíjat is nyertünk, valamint meghívást kaptunk az Operaház által rendezett Diótörő Fesztiválra is. 2015-ben a Keszthelyi Dalünnepen “arany dicsérettel” minősítést szereztünk és felléphettünk a keszthelyi Helikon Kastély Tükörtermében is. 2016 tavaszán a IV. Budapesti Vándor-Révész Fesztivál és II. Nemzetközi Kórusversenyen szereztünk arany diplomát. 2017-ben ismét a Keszthelyi Dalünnepen mérettettünk meg kategóriaminősítés céljából. Kórusunk az új kategória minősítő rendszer szerint kiosztott legmagasabb pontszámmal nyert “gálakórus” címet. Szintén 2017-ben, de már az új évadunk kezdetén vettünk részt a VII. Székesfehérvári Kamarakórusfesztiválon, ahol elnyertük a szervező kamarakórus Vox Mirabilis vándordíját, ezzel lehetőséget biztosítva kórusunknak a jövő évi fesztiválon való fellépésre, valamint karnagyainknak a zsűriben való részvételre.

2015. óta a kórus működésének anyagi hátterét a Hangkeltő Alapítvány támogatja. Így, a Nemzeti Kulturális Alap által kiírt pályázattal jött létre 2018-ban az első külföldi fellépésünk. A IX. Cracovia Cantans nemzetközi kórusfesztiválon öt koncertet adtunk Krakkóban és elnyertük a kamarakórus kategória III. díját is.